Let’s Be Glamorous.... Τα κοσμήματα του Χόλυγουντ.

 Βιβιαν Λι με τον Κλαρκ Γκέιμπλ στην ταινία του 1939 "Όσα παίρνει ο Άνεμος", Τα κοσμήματα είναι Joseff of Hollywood
Ο Eugene Joseff έγινε γνωστός σαν Joseff of Hollywood όταν τις δεκαετίες 1930 και 1940 ήταν αυτός που προμήθευε όλες τις παραγωγές ταινιών του Χόλυγουντ με κοσμήματα και αξεσουάρ.
Ο Joseff στην αρχή της σταδιοδρομίας του περιπλανήθηκε σε διάφορες δουλειές ανάμεσα στις οποίες εργάτης σε χυτήριο μετάλλων, γνώση που αποδείχθηκε πολύτιμη στο μέλλον. Στο τέλος της δεκαετίας του 1920 βρέθηκε στο Χόλυγουντ. Το όλο περιβάλλον στην κινηματογραφική βιομηχανία ταίριαζε με τον εξωστρεφή χαρακτήρα του και αποφάσισε να βρει εκει την τύχη του.
Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1930 ξέσπασε στις ΗΠΑ η μεγάλη οικονομική κρίση. Η οικονομία κατέρρευσε, οι άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους αλλά παραδόξως η βιομηχανία του θεάματος τα πηγαινε μιά χαρά. Οι άνθρωποι μέσα στη φτώχια τους εξοικονομούσαν λίγα σεντς για ένα εισιτήριο κινηματογράφου. Στη σκοτεινή αίθουσα ξεχνούσαν τα δικά τους βάσανα και ονειρεύονταν μαζί με τους ήρωες των περιπετειών ή με την χλιδή των αρχόντων.
Ο Joseff που είχε ήδη εμπλακεί στα γυρίσματα, παρατήρησε πως οι ηθοποιοί φορούσαν στις ταινίες τα καθημερινά τους κοσμήματα. Οι περισσότερες ταινίες που γυρίζονταν τότε ήταν ταινίες εποχής και τα μοντέρνα κοσμήματα ήταν τρανταχτή παραφωνία.
Αποφάσισε λοιπόν να προτείνει στους παραγωγούς να αναλάβει τα αξεσουάρ των ταινιών ώστε να είναι ανάλογα με την εποχή που αναφερόταν η ταινία. Έπρεπε ούτε λίγο ούτε πολύ, να μάθει την ιστορία των κοσμημάτων, δηλαδή ποιά ήταν τα κοσμήματα στις διάφορες ιστορικές περιόδους. Και έπρεπε ακόμη να βρει τρόπους να τα κατασκευάζει.
Έπεσε λοιπόν με τα μούτρα στο διάβασμα. Μελετούσε ιστορικά βιβλία, περιοδικά και ότι άλλο έβρισκε. Επιπλέον ταξίδευε πολύ με σκοπό κυρίως να επισκεφθεί τα μουσεία για να δει τα κοσμήματα, αρχαία, αναγεννησιακά ή οποιασδήποτε άλλης εποχής.
Παράλληλα με την αυτοδιδασκαλία στην ιστορία του κοσμήματος έπρεπε να αυτοδιδαχτεί και στους τρόπους παραγωγής. Ξεκινώντας από τα λίγα που είχε δει στο χυτήριο που δούλευε, έστησε ένα εργαστήριο πειραμάτων στο υπόγειο του σπιτιού του. Με την αλάνθαστη προαιώνια μέθοδο αυτοδιδασκαλίας : Δοκιμάζω – αποτυγχάνω – διορθώνω, κατάφερε να μάθει πολλά για τις μεθόδους κατεργασίας των μετάλλων, και δημιούργησε την εταιρία Sunset Jewelry Manufacturing.
 επαγγελματική ιστορία του Eugene Joseff είχε μία λαμπρή πορεία και οι εταιρίες του υπάρχουν μέχρι σήμερα. Η προσωπική ιστορία του όμως είχε ένα τραγικό τέλος. Το 1948 σε ηλικία 42 ετών σκοτώθηκε ενω πιλοτάριζε το προσωπικό του αερπλάνο. Η Joan αντίθετα πέθανε το 2010 σε ηλικία 97 ετών.
http://www.jewelpedia.com/news_det_catid,32,id,1910,ta+kosmimata+tou+xoligount.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτική Μερέντα και θα με θυμηθείτε!!

Πλεκτά Κοσμήματα Με Σύρμα & βελονάκι & Μάθε πως