Mαύρισμα (οξείδωση) των ασημένιων αντικειμένων με βραστό αυγό.
Μια διακοσμητική επεξεργασία που γίνεται συχνά στο ασήμι είναι το μαύρισμα, και εν συνεχεία το λουστράρισμα του. Το αποτέλεσμα αυτής της κατεργασίας είναι ο τονισμός των εσοχών και η έντονη ανάγλυφη αίσθηση του αντικειμένου. Τα κοσμήματα με αυτή την επεξεργασία στην αγορά ονομάζονται πατιναρισμένα ή αντικέ. Τα Παραδοσιακά Ελληνικά Κοσμήματα έχουν συνήθως τέοια επεξεργασία. Το μαύρισμα μπορεί να γίνει με τεχνικές βαφής (όπως το νιέλλο ή το σμάλτο) αλλά συνήθως για λόγους ευκολίας γίνεται με οξείδωση.
Παραδοσιακά η οξείδωση του ασημιού στα εργαστήρια γίνεται με ένα άλας του θείου (θειάφι) που έχει την ονομασία «ήπαρ θείου». Το υλικό αυτό που πουλιέται σε βώλους, έχει μία απαίσια μυρωδιά, και τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί από άλλα υλικά που δεν μυρίζουν άσχημα.
Ένα έξυπνο πρακτικό κόλπο που δουλεύει άψογα, και μπορούμε να το κάνουμε στο σπίτι, είναι το μαύρισμα των ασημένιων αντικειμένων με βραστό αυγό! Και πάλι ο υπεύθυνος για το μαύρισμα είναι το θειάφι που υπάρχει στο βραστό αυγό (και μυρίζει).
Βράζουμε ένα αυγό μέχρι να γίνει πολύ σφιχτό. Το ξεφλουδίζουμε ζεστό και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τοποθετούμε το ζεστό κομμένο αυγό σε ένα πλαστικό που κλείνει η' τάπερ. Βάζουμε μέσα στο τάπερ το ασημένιο αντικείμενο, κλείνουμε το καπάκι, προφέρουμε ένα άμπρα κατάμπρα, και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Όταν ανοίξουμε το καπάκι το αντικείμενο έχει μαυρίσει . Αν θέλουμε να μαυρίσει κι άλλο, ζεσταίνουμε το τάπερ με το αυγό στο φούρνο μικροκυμάτων και κλείνουμε το καπάκι για άλλα 10 λεπτά.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
dominoart