Το πιο διάσημο μουσείο του πλανήτη στην πιο φτωχή πόλη

       Πώς θα σας φαινόταν αν το μουσείο της Ακρόπολης άνοιγε στον Άγιο Παντελεήμονα ή σε κάποια πόλη της Ηπείρου; Σας φαίνεται παράξενο. Και όμως στην Ευρώπη σκέφτονται διαφορετικά στα θέματα πολιτισμού.
Τα εγκαίνια του Λούβρο-Λανς, του παραρτήματος του Μουσείου του Λούβρου εγκαινίασε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με στόχο την αναγέννηση της πόλης Λανς η οποία είναι η πιο φτωχή της Γαλλίας.
Το Λούβρο-Λανς αποτελεί μέρος μιας κίνησης από τα γαλλικά μουσεία για να μεταφέρουν το έργο τους στις περιφέρειες, μια τάση που ξεκίνησε από το Κέντρο Πομπιντού που άνοιξε ένα μουσείο στη βορειοανατολική πόλη της Μετς το 2010.
Το 2004, η κυβέρνηση επέλεξε τη Λανς, τη φτωχότερη πόλη της Γαλλίας, για το νέο Λούβρο. Η Λανς, μια πόλη 35.000 ανθρώπων που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Α” Παγκοσμίου Πολέμου, μαστίζεται από την ανεργία μετά το κλείσιμο του τελευταίου ανθρακωρυχείου στην περιοχή, το 1990.

Το Λούβρο-Λανς, ένα φουτουριστικό συγκρότημα πέντε κτιρίων από γυαλί και αλουμίνιο σχεδιασμένο από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Σαναά, βρίσκεται σε μια περιοχή όπου παλιά υπήρχε η είσοδος ενός ορυχείου.
Το Λούβρο του Παρισιού, το μουσείο που δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο, και φέτος το επισκέφθηκαν πάνω από 9 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει δανείσει εκατοντάδες έργα τέχνης στο νέο του παράρτημα, ανάμεσά τους αριστουργήματα όπως «Η Παναγία με το θείο βρέφος και την Αγία Άννα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι και το «πορτραίτο του Μπαλτάσαρ Καστιλιόνε» του Ραφαήλ.
Ο Ολάντ, ο οποίος έγινε δεκτός στο μουσείο από μια ομάδα πρώην ανθρακωρύχων που φορούσαν τις παλιές φόρμες και τα κράνη τους, δήλωσε ότι η παρουσία του Λούβρου στη Λανς είναι «ένα μήνυμα ελπίδας για τον πληθυσμό της».

«Ξέρουμε ότι ένα μουσείο δεν φέρνει την άνοιξη. Σηματοδοτεί όμως το τέλος του χειμώνα», δήλωσε ο πρόεδρος της περιοχής του Πα ντε Καλέ, Ντανιέλ Περσερόν, ο οποίος αγωνίστηκε σθεναρά για να εξασφαλίσει το έργο αυτό για τη Λανς.
Με κόστος κατασκευής πάνω από 150 εκατ. ευρώ το Λούβρο-Λανς έχει ως στόχο να προσελκύσει 500.000 επισκέπτες το χρόνο. Δεν έχει όμως δική του συλλογή. Το Λούβρο του Παρισιού του έχει δανείσει 205 έργα που χρονολογούνται από την κλασική αρχαιότητα έως τα μέσα του 19ου αιώνα, για μια έκθεση που θα ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια, ενώ το μουσείο θα λαμβάνει έργα και από άλλα μουσεία για προσωρινές εκθέσεις.
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλεκτά Κοσμήματα Με Σύρμα & βελονάκι & Μάθε πως