Τα πέντε ΝΕΑ μέτρα για τους ελέγχους: ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες)

Καθίσταται πλέον σαφές ότι ο τρόπος των ελέγχων πρέπει να διαφοροποιηθεί με δεδομένο ότι η καταπολέμηση της «εισιτηριοδιαφυγής» αποτελεί στόχο των εταιρειών αστικών συγκοινωνιών στην προσπάθεια ανάσχεσης της οικονομικής αιμορραγίας τους.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι συγκλίνουν στην άποψη ότι «πρέπει να περιοριστεί ο ανθρώπινος παράγοντας στη διαδικασία ελέγχου» και ως λύση προκρίνεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ο διαγωνισμός για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξηΤα πέντε μέτρα για τους ελέγχους:

1. Η επέκταση του μέτρου εισόδου από την μπροστινή πόρτα σε όλα τα οχήματα και δρομολόγια της ΟΣΥ. Ήδη εφαρμόζεται η υποχρεωτική επιβίβαση από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ στις γραμμές που διασχίζουν άξονες των οδών Κηφισίας, Ακαδημίας, Πανεπιστημίου, Σταδίου και Βασ. Σοφίας.
Οι επιβάτες επιβιβάζονται σήμερα από την μπροστινή πόρτα των οχημάτων, επιδεικνύουν το εισιτήριο ή την κάρτα στον οδηγό σε συνολικά 51 κεντρικές γραμμές. Τα λεωφορεία στα οποία ισχύει το μέτρο διαθέτουν ειδική σήμανση, ενώ επισημαίνεται και στη φωτεινή επιγραφή ότι για την επιβίβαση στα εν λόγω οχήματα γίνεται χρήση μόνον της μπροστινής θύρας.

2. Η εκπαίδευση ανέργων μέσω κοινοτικών προγραμμάτων που θα ενισχύσουν το έργο των ελεγκτών. Η διοίκηση της ΟΣΥ έχει προωθήσει το σχετικό αίτημα στον ΟΑΣΑ.

3. Το προσωπικό που προβλέπεται να αποχωρήσει από διοικητικές θέσεις του υπ. Υποδομών να μετακινηθεί στην ΟΣΥ και να εκπαιδευτεί στον ρόλο του ελεγκτή.

4. Ο έλεγχος στα οχήματα να γίνεται από δύο ελεγκτές και όχι έναν, όπως σήμερα.

5. Τέλος, εξετάζεται η τοποθέτηση μπαρών στις εισόδους των λεωφορείων. Ωστόσο, πρόκειται για ένα δύσκολο τεχνικά εγχείρημα με υψηλότατο κόστος.

Εν αναμονή του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου
Οριστική λύση στο πρόβλημα της λαθρεπιβίβασης έδωσε προ πολλού η χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όπου αντιμετώπιζαν ανάλογο πρόβλημα.
Πρόκειται για ένα «κλειστό σύστημα», το οποίο δεν επιτρέπει την είσοδο ή την έξοδο του επιβάτη από σταθμό ή όχημα (εάν πρόκειται για οδικά μέσα) χωρίς να «χτυπήσει» το εισιτήριο.

Ειδικές μπάρες φράζουν τις εισόδους των σταθμών, οι οποίες ανοίγουν μόνο με τη χρήση του εισιτηρίου. Συγκριτικό πλεονέκτημα του συστήματος αυτού είναι ότι ακυρώνει την ανθρώπινη επαφή, καθώς ο επιβάτης εξυπηρετείται από ένα μηχάνημα, ενώ η ανάγκη ελέγχου είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Στον εν εξελίξει διαγωνισμό για την εγκατάσταση του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου στη χώρα μας, αναμένεται η αξιολόγηση των προσφορών ώστε στη συνέχεια να επιλεγεί ο ανάδοχος.
Το ολοκληρωμένο αυτό σύστημα εκτός από τα «έξυπνα», ηλεκτρονικά εισιτήρια περιλαμβάνει και μπάρες στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς.

Μάλιστα, οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν κόμιστρο ανάλογο με τις διαδρομές τους. Το νέο «έξυπνο» εισιτήριο θα διατίθεται και θα «φορτίζεται» σε πολλά σημεία πώλησης.

Καθημερινή

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλεκτά Κοσμήματα Με Σύρμα & βελονάκι & Μάθε πως

Φτιαχνω Κοκκινο Πιπερι Καγιεν(Cayenne Pepper)