Βασιλόπιτα με γλυκό κρασί και ρόδι - Στέλιος Παρλιάρος.

Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλαιό, προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία εορτή των «Κρονίων» (των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι, από τους οποίους και προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε. Κατά άλλο έθιμο, αντί νομίσματος, έβαζαν φασόλι και αυτόν που το έβρισκε τον αποκαλούσαν "φασουλοβασιλιά"

  Βασιλόπιτα με γλυκό κρασί και ρόδι
Υλικά:
  • 300 γρ. αλεύρι
  • 110 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
  • 60 γρ. αμύγδαλο χονδροκομμένο αναποφλοίωτο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 125 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 220 γρ. λευκή ζάχαρη Saint Louis
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά Arla
  • 250 γρ. λευκό γλυκό κρασί
  • σπόρους από 1 ρόδι
  • άχνη ζάχαρη Saint Louis για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αμύγδαλο, το μπέικιν πάουντερ και το χονδροκομμένο αμύγδαλο. Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψει.
Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απαλά με μία πλαστική κουτάλα. Ρίχνουμε εναλλάξ το μείγμα του αλευριού με το κρασί και το ρόδι ανακατεύοντας ελαφρώς και για λίγο ώστε το μείγμα να μην χάσει τον όγκο του.
Τοποθετούμε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα διαμέτρου 26 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (Miele) στους 170οC για 50 λεπτά. Ένα χρειαστεί ψήνουμε λίγο παραπάνω. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα και ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.





Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλεκτά Κοσμήματα Με Σύρμα & βελονάκι & Μάθε πως