Μωσαϊκό.

“Όταν άνοιξε ο Παυλίδης στα τέλη του 19ου αιώνα, και ο Παπαδόπουλος εισήγαγε τη συνταγή του πτι-μπερ, το μωσαϊκό έγινε του συρμού στην καλή κοινωνία των αριστοκρατών και των λίγων μεγαλοαστών. Οι παλατιανοί και όλοι οι συναφείς σέρβιραν αυτό το γλυκό την κρύα εποχή, ποτέ καλοκαίρι.”

Αυτή είναι λίγη ιστορία απο τον Αλέξανδρο Γιώτη (Γλυκές Ιστορίες, τεύχος 2) για ένα γλυκό που όλοι έχουμε να πούμε τη δική μας ιστορία. Πόσες  ‘μαϊμουδιές’ κι αν δεν κάναμε για να σκαρφαλώσουμε στην κατάψυξη και να φτάσουμε το παγωμένο αλουμινόχαρτο!
Σαλάμι, μωσαϊκό, κορμός. Πολλά ονόματα, πολλές συνταγές. Σίγουρα και αρκετές παραλλαγές. Η ζαχαροπλάστης Χριστίνα Βαλτσιώτη, μας δίνει μια συνταγή που είναι η χαρά της απλότητας!
Μερίδες: 8-10, Χρόνος Προετοιμασίας: 15′, Χρόνος Αναμονής: 1 ώρα

Υλικά

525 γρ. Πτι-μπερ
375 γρ. Βούτυρο
285 γρ. άχνη Ζάχαρη
3 Αυγά
75 γρ. Κακάο
90 γρ. Κονιάκ
1. Σε κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο, προσέχοντας να μην κάψει. Αποσύρετε απο τη φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπήστε τα αυγά και ρίξτε τα στο λιωμένο βούτυρο ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη συνεχώς και γρήγορα για να μην ψηθούν. Προσθέστε την άχνη και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει. Προσθέστε το κακάο κοσκινισμένο για να αποφύγετε τους σβόλους του, και τέλος το κονιάκ.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ σπάστε τα πτι-μπερ σε κομμάτια. Σε μακρόστενη φόρμα στρώστε λαδόκολλα, αφήνοντας μπόλικη να περισσεύει, και μέσα εκεί ρίξτε το μείγμα του μωσαϊκού. Πατήστε με τα χέρια ωστε να καλυφθούν τα κενά και τυλίξτε με τη λαδόκολλα.
3. Θα δείτε πως το μείγμα είναι αρκετά ρευστό, οπότε δεν μπορείτε να το τυλίξουμε χωρίς τη βοήθεια κάποιας φόρμας. Βάλτε στην κατάψυξη για να να παγώσει. Για να σερβίρετε, κόψτε σε φέτες αφού αφήσουμε 5-10 λεπτά εκτός κατάψυξης να μαλακώσει ελαφρώς για να μπορέσετε να το κόψετε.
http://www.madameginger.com

Comment Box is loading comments...





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτική Μερέντα και θα με θυμηθείτε!!

φτιάχνω χιονάνθρωπο με πλαστικά ποτήρια.