Φτιάχνω τοματοπολτέ

 
 
Φεύγει το καλοκαίρι μα  και η θάλασσα εξακολουθεί να μας κλείνει το μάτι.
 Τώρα  που υπάρχουν πολλές, καλές και φθηνές ντομάτες , μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε τοματοπολτέ και να τον αποθηκεύσουμε για ένα χρόνο.
Υπάρχουν πολλές συνταγές στο διαδίκτυο αλλά σήμερα είπα να βάλω της γιαγιάς μου απο την Ζάκυνθο  που χρόνια ήθελα να φτιάξω & επιτέλους, ήρθε η ώρα !

Oι ντομάτες πρέπει να είναι πολύ
ώριμες, λίγο πριν σαπίσουν.

  • Ντομάτες ώριμες & λεπτόφλουδες.
  • Λάδι.
  • Χονδρό αλάτι
  • Αποστειρωμένα βάζα.
  • Μαξιλαροθήκη.





  • Διαλέγουμε τις πιο κόκκινες ντομάτες, τις πλένουμε και τις ξεφλουδίζουμε . 
    Τις κόβουμε σε κομμάτια  και τις ζουλάμε καλά με το χέρι μας να φύγουν τα όλα τα σπόρια.

    Tις βάζουμε σε τρυπητό σουρωτήρι, τις στραγγίζουμε και τις ζυμώνουμε με τα χέρια για να μείνουν τα σπόρια και η φλούδα μόνο

     Tις ρίχνετε σε μια κατσαρόλα και βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρουν 2 - 3 βράσεις και να ξεχωρίσει το νερό από την ντομάτα και στη συνέχεια τις βάζετε για 12 ώρες περίπου σε ένα λεπτό τουλουπάνι.



    Tις αφήνετε να στραγγίσουν και μετά τοποθετείτε τον πολτό σε ένα ταψί και ρίχνετε πολύ αλάτι.
    Χοντρό αλάτι για να φύγουν τα περιττά υγρά

     
     Σ' ένα σημείο που το βλέπει ο ήλιος, αφήνετε εκεί το ταψάκι μέχρι να στεγνώσει το περιεχόμενο. 
    Ακόμα Βάζουμε  αν μας βολεύει καλυτέρα ,το ταψάκι σε χλιαρό φούρνο για ένα τεταρτάκι., το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

     
     
    Αδειάζουμε την πάστα μας στα μπουκάλια και αφήνουμε ένα δάκτυλο κενό για να συμπληρώσουμε με λάδι.


     
    Στη συνέχεια, γεμίζετε το ή τα βάζα, τα οποία έχετε βράσει προηγουμένως, και πάνω ρίχνετε λάδι  και αλάτι ώστε να σκεπάσουν τον τοματοπολτό. Bάζετε τα βάζα στο ψυγείο και όποτε θέλετε να μαγειρέψετε φαγητό με ντομάτα στην διάρκεια όλου του χρόνου . Προσέξτε όμως, πάντα το περιεχόμενο πρέπει να καλύπτεται από λάδι.

     

    Σχόλια

    Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

    Σπιτική Μερέντα και θα με θυμηθείτε!!

    φτιάχνω χιονάνθρωπο με πλαστικά ποτήρια.